Jumaat, Disember 4

Aku Cukup Pelik!

Alhamdulillah. Syukur pada Allah, kite masih lagi dikurnia hayat dan kudrat untuk terus beri'badah kepadaNYA. Hari Jumaat, penghulu segala hari. Ade baiknyer entri kali ni diisi dengan sesi kite sama-sama bermuhasabah diri. Mudah-mudahan kite sentiasa bermuhasabah diri setiap hari dan baiknye sebelum kite melelapkan mate setiap malam.

Sebenarye ape yang ingin disampaikan berkaitan dengan perangai kite yakni manusia. Aku memang suke meneliti gelagat manusia. Selalunya, aku selesa bertemankan isteri memerhati gerak geri manusia. Kami same-same berceloteh akan perilaku manusia yang mane banyak mengundang kepelikkan dalam minda kami berdua. Dari pengguna jalan raye, remaja, pekerja, pelajar dan sebagainya malah tidak ketinggalan diri sendiri yang lemah ini. Jom kite sama-sama telusuri kepelikkan makhluk yang bernama manusia:
  1. Aku cukup pelik bile pemandu F1 kereta main ikut suke suki je masuk simpang tanpa bagi signal..die ingat orang belakang bleh bace minda ker??
  2. Aku cukup pelik bile ade pekerja yang bekerja ikut suke kepala die jer..orang bg nasihat tak mau dengar!!
  3. Aku cukup pelik bile nengok remaja sekarang, macam tak fikir mase depan langsung..enjoy jer tengok..
  4. Aku cukup pelik bile nengok live show kat tv, asyik-asyik muke melayu ajer yang duk giler berebut nak masuk..isk..
  5. Aku cukup pelik bile tengok mak bapak sekarang, isteri dah ok dah, ayu pakai tudung..si suami plak aduhai berseluar pendek..siap pakai gelang besi kat tangan..siaapp bagi anak lelaki pakai sama..aduhaii...
  6. Aku cukup pelik bile bace bab-bab politik malaysia ni..macam semua dah jadi giler kuasa..aduhh...tak kuasa akuu!!
  7. Aku cukup pelik bile tengok kedai mamak asyik penuh dgn umat manusia..kedai melayu teruk sangat ker?? ermmm..
  8. Aku cukup pelik bile pegi kedai makan, pelayan die muke sebet ajer..senyumla sikit cik kak...huuu
  9. Aku cukup pelik bile ade yang jenis spesis suke amik kesempatan bile ade orang belanje, terus dibantainyer byk2..padahal kalau die bayar sendiri..ciput jer lauknyer..agak-agakla kann..huuu
  10. Aku cukup pelik bile sampai jer hujung bulan..mesti orang fikir pasal bile gaji nk masuk...hahahahaha....
Aku yakin, setiap kepelikkan ini ade jawapannya. Ape yang perlu ialah kite tekad memperbaiki diri supaya kite menjadi manusia yang lebih baik dari hari semalam. Pastinya yang baik itu datang dari Allah, dan yang buruk itu datang dari kelemahan saye jua.

p.s: Anda di alu-alukan untuk tambah senarai kepelikkan di atas mahupun berkongsi ape jua pandangan yang membina.

11 ulasan:

Mawar Merah berkata...

Salam ziarah,
Dunia ni memang penuh dengan pelbagai ragam manusia dan jadi lumrah sering teruja dengan sesuatu yang pelik.
Ada orang yang sengaja berkelakuan pelik, kononnya untuk menarik perhatian orang lain sehingga lupa tentang hukum-hakan dan undang-undang.

hafizmd berkata...

terima kasih mawarmerah sudi singgah..

mmg btul tu..mmg ade yg sngje berkelakuan pelik..byk yg tak sedar akan kepelikkan dri sendiri..

fiezaradzi berkata...

haha.. en hafiz..
1. daku tau beberapa org yg dimaksudkan itu.. pelik juger..mmg pelik..
2. tadi beli pisang goreng, mak datuk muke akak tu.. kalau le saya ni jenis nak beli bende tgk muke, sah2 dah lari td..
3. pelik kerje dah lama, tapi still macam ABC perlu diajar..ajar dah, tapi cam mcurah air di atas lilin.. (pe nih..?)
4. mmg manusia makin suker akan bende2 pelik nih.. bende2 yg mhiburkan hati..
5. saya juger kdg2 ttnye lau hujung bulan gaji lum masuk...hahhaaaa...(Lau duit dah kureng la..)
6. pelik bila keje die, die xbuat, tapi keje xde kene ngena ngan die, die rajin buat..xyh suruh..
7. pelik tapi benar..itulah yg berlaku skng..

arip berkata...

maksud nyer?

hafizmd berkata...

maksudnye pe todin?ade yg ko xhhm?ktne tuh?hihi

Kujie berkata...

kak jie pelik kerana semua yang disenaraikan itu buat kak jie tak pelik

:p

hafizmd berkata...

kak jie: itu tandenye kak jie dah penuh pengalaman..saye msih baru bertatih..

thanks kak jie sudi tinggal komen :D

mario berkata...

Bab kedai mamak tu memang aku cukup pelik..
Walaupun die pasang lagu yang serba Hindustan,
Walaupun nasi goreng kampung die rase cam tuuuuut,
walaupun sesak sampai xde tempat duduk,
Semua orang tak kira bangsa dan usia tetap suka keda mamak,termasuk aku!

dilot berkata...

salam singgah sini jugak..1st time gak singgah sini..trimas sbb singgah blog dilot yg tak seberapa tu..=)

yg no 10 tu dah tak jadi pelik,hehe sbb dah selalu sangat dengar..=)

samdaddycool berkata...

Sekarang kita merasa pelik dengan benda-denda tu semua.. Akan datang, orang mula akan merasa 'Biasa' pula.

hafizmd berkata...

thanks dilot n sam sudi singgah blog aku yg seberape nie..

dilot: no 10 tu pelik bile org x tnye...hihi..

sam:mmg btul tuh sam..same mcm org zaman skrg yg suke pakai baju baby..ade yg rase "biasela tuh"..tp still ade yg rase pelik n jelik...