Isnin, November 9

10 SPM exam tips

Tahun 2000, inilah tahun aku ambil peperiksaan SPM. Dah hampir 10 tahun aku melalui satu perkara yang dilalui oleh kebanyakan rakyat Malaysia yang sudah baligh berumur 17 tahun dan berkesempatan. Sebab masih ade kat luar sane tu, yang masih lagi buta huruf dan tak berkesempatan untuk melalui pahit manis bergelar pelajar. Jadi, bersyukurlah wahai insan bernama Rakyat Malaysia.

SPM 2009 hanya tinggal lagi 8 hari. Make, sebelum tangan aku ni melalut tak tentu pasal, jom kite same-same 'list'kan ape dia tip-tip penting menghadapi SPM.

10 SPM Exam Tips:
  1. Tahu bila tarikh/jadual exam anda - janganla terkejut. Sebab memang ade jenis spesis yang last minute baru nak tengok jadual periksa diorang. Jadi, langkah pertama ialah pastikan anda tau bile tarikh SPM bermula, pukul berapa, tempatnye di mane, mate pelajaran yang anda amik tuh bile tarikhnye..pendek cerite, ape-ape saje berkaitan jadual pastikan anda tau.
  2. Teruskan belajar dan belajar - ade pepatah mengatakan 'Tuntutlah ilmu dari buaian ke liang lahad'..jadi janganla terpengaruh dengan kate-kate sinis seperti "Woii..dahla tuh..esok nak exam,baru nk studi..mane masuk dlm kepala otak dah""Aku dah ajak join studi group, ngko jual mahal,haa kan dah tensen studi sorang2..dahla weii"..lagi?..lu fikirla sendiri..hahaha..
  3. Sentiasa dekatkan dengan Allah - banyakkan bertaubat, beristighfar, solat hajat jgn lupe (bukan setakat kat sekolah jer buat!), solat wajib lagila jangan diabaikan, berpuase sunat dll..
  4. Buat baik dengan ibu bapa - ini wajib ni macam No.3 tu. Kalau anda selama ni jenis yang asyik nak melawan mak ayah aje, time ni waktu yang terbaik untuk berubah sampai bile-bile. Sebabnye, kalau korang belajar sampai keluar darah ikut hidung sekalipun, bergolek-golek duk menghafal rumus segala bagai tuh TAPI korang masih jugak duk sakitkan hati mak ayah korang..MAKA sia-sialah usaha korang tu. TAK BERKAT pun. Mintak mak ayah DOA moge senang, tenang ajer jawab exam tu nanti.
  5. Buat baik dengan haiwan - habisla kalau anda jenis pembuli haiwan. Kite kene beringat yang haiwan pun ade hati dan perasaan dan juge makhluk Allah yang sentiasa berzikir memujiNYA. Jadi, kalau dah terlanjur sepak terajang si meow tu mase die mintak ikan yang sedap medap tu..pegila cari die dan mintak maaf (aku tak bertanggungjawab kalau ade orang kate korang tak betul..hehe)
  6. Jangan cube buat pandai - maksudnye janganla sesekali pandai nak teka-meneka soalan ape yang keluar exam nanti. Bahaya tu. Persen nak kene memang jauh sangat. Melainkan memang korang dapat soalan bocor @ cikgu korang memang power bab-bab 'spot' soalan exam ni. Maka, pastikan korang dahpun 'cover' topik-topik penting dalam setiap bab tu. InsyaAllah berjaya.
  7. Bijak masa menjawab - bijak memilih soalan semase jawab exam. Contohnya, kalau ada 5 soalan, tapi hanya kene jawab 3 sahaja. Pastikan pilih soalan yang korang lebih tahu walaupun sedikit. Lebih bagus jika soalan tuh ade lagi soalan-soalan pecahan (ade Soalan A, B, C..). Tektik ni mungkin dapat menyelamatkan markah anda dari rugi sepenuhnya jika menjawab soalan yang takde pecahan soalan.
  8. Jawab apa yang ditanya - janganla kite perhabiskan dakwat, kertas A4 hanya kerane kite syok sendiri. Hakikatnya ape yang dikarang/ditulis hanya sedikit menjawab soalan yang ditanye. Pastikan FAHAM soalan betul-betul. BACA soalan berkali-berkali. Dah pasti, baru jawab yer.
  9. Bijak bahagi mase - kene pandai bahagi masa untuk jawab setiap soalan. Kalau yang jenis esei tuh, hadkan mase untuk satu-satu esei. Buat catatan isi ringkas (Pendahuluan, isi-isi,penutup) dan taburkan segala idea bile mengarang. Kalau yang jenis mengira tu, buat yang mane senang dulu, bile anda dah lekat pada satu soalan..jangan panik. Teruskan dulu pada soalan lain. Bertenang ye dik..
  10. Periksa sekali lagi - sebelum hantar kertas jawapan, pastikan semua soalan telah dijawab. Kalau tertinggal yang jenis objektif tu, cepat-cepat amik pensel dan hitamkan saje mane-mane jawapan. Mane tau ade rezeki "Tuah ayam nampak di kaki, tuah kite hanya Tuhan yang tahu". Pastikan 'double check' jawapan anda kalau berkesempatan.
Itu sahaja 10 tips menghadapi peperiksaan. Suke diingatkan bahawe ape jua hasil dari peperiksaan ini, bukanlah bererti satu penamat dalam hidup anda. Kenape? Sebenarnya ianya hanyalah PERMULAAN. Kite mesti berusaha, walaupun sedikit usaha kita..insyaAllah ade ganjarannye. Kalau besar usahanya, insyaAllah besar jue ganjarannya.

Akhirnya, ade satu lagi, kalau mase jawab tuh dah rase panik sesangat, tertekan..bacela Surah Al-Insyirah. InsyaAllah mudah-mudahan dilapangkan hati dan minda. Kepada semua calon-calon SPM 2009 khasnya kepada adikku, Ahmad Hanin di Sekolah Menengah Agama Marang, moge semuanya sentiase sukses dan tenang dalam menghadapi exam ni.

ps: Aku bukanlah seorang guru mahupun pakar motivasi. Berkongsi sekadar yang termampu
ps lagi: Mane yang baik datang dari Allah, yang hina dan kurang dari aku jua.
ps lagi: Kengkawan, jom kongsi lagi tips berkesan bile nak exam nie.


3 ulasan:

pRinCesS... berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
arip berkata...

loo da di buang plak baru nak bace ape ulasan nyer...

arip berkata...

ops.. aku suke yg nombo 5... huhuhu..

aku siap terlanggar anak kucing mati lagi... tapi da lepas spm laa.. camne nak mintak maap...??

Emphasize "TER" yk...